Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ślimaki po sierakowsku
Ślimaki po sierakowsku - składniki:
Ślimaki po sierakowsku - sposób przygotowania:
Na wrzącą osoloną wodę wrzucamy ślimaki i obgotowujemy je przez 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy. Następnie wykałaczką wyjmujemy ślimaki z muszli. Odcinamy od mięsa część znajdującą się najdalej w muszli, ponieważ jest gorzka i popsułaby smak dania. Przygotowane ślimaki przekładamy do garnka, dodajemy 100 ml białego wina, 200 ml wody, marchewki, pietruszki, natkę i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 3 godziny. Opróżnione muszle obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, aby je oczyścić. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy raki, pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz pomidora i koncentrat. Przesmażamy krótko, rozbijając pancerze raków, aby uzyskać jak najwięcej smaku. Zalewamy raki pozostałym winem i wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze 30 minut. Cedzimy krem przez sito, najlepiej na patelnię i na wolnym ogniu redukujemy, aby krem był jak najbardziej gęsty i esencjonalny. Chłodny krem z raków łączymy z miękkim masłem, najlepiej miksując. Do masy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Aby wzbogacić smak rakowego masła, można dodać również zmiksowane warzywa z gotowania ślimaków. Faszerujemy ślimaki. Najlepsza będzie do tego mała łyżeczka - używamy trzonka. Nakładamy nim głęboko do muszli masło rakowe. Następnie do każdej wkładamy po ugotowanym ślimaku i ponownie nakładamy masło rakowe. Ślimaki pieczemy w 180 st. C przez około 3-4 minuty. Podajemy z ciepłymi tostami oraz lampką białego wina.
- 24 świeże ślimaki
- 200 ml białego wina
- ok. 1 l wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- natka pietruszki
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 200 g świeżych raków
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml śmietanki 30%
- 70 g masła
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki