Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z przegrzebkami i szałwią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z przegrzebkami i szałwią - składniki:
  • 18 przegrzebków w muszlach (ewentualnie mrożonych)
  • 40 g masła
  • 3 szalotki
  • 480 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 60 ml brandy
  • 60 ml wytrawnego białego wina
  • 2 l bulionu rybnego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka oliwy
  • 8 liści szałwii
  • sól i pieprz
Risotto z przegrzebkami i szałwią - sposób przygotowania: Otwieramy muszle, wyjmujemy małże łyżką, odkrawamy falbankę i układ pokarmowy. Na patelni rozgrzewamy 20 g masła, podsmażamy 12 przegrzebków przez minutę. Zdejmujemy z patelni, kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy posiekane szalotki i smażymy, aż zmiękną. Wsypujemy ryż i, mieszając, smażymy, aż ziarenka zrobią się przezroczyste. Wlewamy brandy i wino, odparowujemy. Następnie dolewamy partiami bulion, stale mieszając. Każdą kolejną porcję wlewamy, gdy ryż wchłonie płyn. Po 15-20 minutach risotto powinno mieć kremową konsystencję, ale ryż nadal ma być al dente. Dodajemy śmietankę, pokrojone przegrzebki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na chwilę. Na drugiej patelni mocno rozgrzewamy resztę masła z oliwą, układamy całe przegrzebki i liście szałwii, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy 2 minuty, odwracamy małże na drugą stronę i dosmażamy 1-2 minuty. Wlewamy masło z patelni do risotta, mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy szałwią i przegrzebkami.