Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Deser z pigwy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Deser z pigwy - składniki:
Deser z pigwy - sposób przygotowania: Obierz pigwy, przekrój je na połówki i usuń gniazda nasienne. Połówki owoców przełóż do płaskiego rondla ze stali szlachetnej. Każdą połówkę posyp 1/2 szklanki cukru i polej sokiem z 1 cytryny. Na wierzchu połóż 3-4 goździki. Przykryj, podgrzewaj na dużym ogniu, aż rozgrzeje się pokrywka garnka. Wówczas zmniejsz ogień do minimum. Podgrzewaj, aż pigwy będą zupełnie miękkie. Podawaj po schłodzeniu, z ubitą śmietaną.

Informacje o Deser z pigwy

  • Menu dnia z gulaszem i deserem z pigwy

    Menu dnia z gulaszem i <strong>deserem</strong> z <strong>pigwy</strong>

    Pigwa jest bardzo kwaśna, więc trzeba dodać naprawdę dużo cukru. Aromat wzbogacą goździki, a charakter deseru podkreśli bita śmietana. Kusząco! Deser z pigwy: 2 owoce pigwy (po 1 połówce na osobę) 2 szklanki cukru sok z 4 cytryn goździki Obierz pigwy, przekrój je na połówki i usuń gniazda