Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szczupak w galarecie
Szczupak w galarecie - składniki:
Szczupak w galarecie - sposób przygotowania:
Oczyszczonego i nasolonego szczupaka pokrajać w dzwonka, włożyć do rondla i zalać smakiem wygotowanym z włoszczyzny i z korzeni. Smak powinien być mocny, to znaczy, dać dużo jarzyn, cebuli. Gotować rybę powoli na małym ogniu, o ile miękka, wyjąć dzwonka na miskę, a głowę gotować dalej. Gdy się smak dobrze nagotuje, tak że jest już kleisty, wlać do niego dla sklarowania kilka białek ze skorupkami z jaj i wycisnąć pół cytryny, niech się raz zagotuje, potem odstawić, aby się ustał. Następnie przecedzić przez serwetę, niech powoli ścieka, aby był całkiem przezroczysty. Osobno wymoczyć w wodzie i rozpuścić 4 blaszki żelatyny (2 łyżeczki - red.), dodać do wywaru. Wyciąć kilka gwiazdek z dużej marchwi, jajko na twardo pokrajać w plasterki lub cząstki, cytrynę obrać ze skóry i też pokrajać w plasterki, wyłożyć tym ładnie spód i boki formy blaszanej, ułożyć rybę i zalawszy do pełna przygotowanym smakiem z żelatyną, postawić w zimnem miejscu, aby galareta stanęła. Przed wydaniem zanurzyć formę na sekundę w ciepłej wodzie, wyrzucić na półmisek i podać osobno ocet i oliwę. Jeśli się chce podać rybę w galarecie w całości, należy ją ugotować w krótkim smaku w wanience, gdy przestygnie odkroić skórę z grzbietu i zdjąć ostrożnie aż do brzucha, pokrajać mięso w ukośne plasterki, tak aby się w całości ryba trzymała i ułożyć na półmisku. Smak dodawszy rozpuszczonej żelatyny sklarować i przecedzić, oblać jedną częścią szczupaka, a resztę zabarwiwszy na dwa kolory ponalewać w foremki, a gdy się zetnie, wyrzucić i ubrać boki półmiska, przekładając je plasterkami jaj na twardo. W grzbiet szczupaka wbić sztyleciki z nadzianymi rakami, truflami i jajkami.
- Na smak:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 goździk
- 1 plasterek imbiru
- 1 (ok. 1.5-2 kg) szczupak
- sól
- 3 białka jaj (oraz skorupki)
- sok z 1/2 cytryny
- 4 blaszki żelatyny
- Do ugarnirowania:
- 1 marchew
- 1 jajo ugotowane na twardo
- 1 cytryna
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki