Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Półgęsek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Półgęsek - składniki:
  • 1 duża pierś gęsia (w całości)
  • 3 łyżki soli do peklowania
  • 1/2 łyżki pieprzu
Półgęsek - sposób przygotowania: Mięso piersi odkrawamy od kości w taki sposób, aby nie przeciąć skóry. Nacieramy solą, wkładamy do lodówki i peklujemy 14 dni. Zapeklowaną pierś posypujemy pieprzem (tylko mięso, skóry nie). Zszywamy półgęsek i sznurujemy go tak, żeby kształtem przypominał piłkę do rugby. Wędzimy 48 godzin w zimnym dymie (30 st. C). Po uwędzeniu pozostawiamy półgęsek na 5 dni, aby dojrzał - półgęsek można sezonować nawet do pół roku.

Informacje o Półgęsek

  • Gęsina na św. Marcina

    Gęsina na św. Marcina

    . Sporym uznaniem cieszyły się również półgęski wędzone, chętnie zajadano się także gęsimi pasztetami.   Zobacz przepisy na smakowite dania z gęsiny . Dla wielu osób zaskoczeniem może być fakt

  • Festiwal gęsiny w Przysieku na św. Marcina

    Festiwal gęsiny w Przysieku na św. Marcina

    : "Wariacje na temat gęsiej piersi smażonej " 12:45 Philippe Abraham: "Gęś w kuchni francuskiej " - pokaz kulinarny zakończony degustacją 14:00 Magda Gessler: "Gęsie rewolucje " - pokaz kulinarny zakończony degustacją, część I 14:45 "Złote półgęski 2015"

  • Gęsina na św. Marcina? Nie tylko! Jedz ją cały rok, bo warto! Jak ją przyrządzić? [PRZEPIS]

    Gęsina na św. Marcina? Nie tylko! Jedz ją cały rok, bo warto! Jak ją przyrządzić? [PRZEPIS]

    . Półgęsek - wędzone w zimnym dymie piersi gęsi, Fot. Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina Dziś w Polsce hoduje się przede wszystkim gęś rasy biała kołudzka, tzw. gęś owsianą . Kołuda Wielka jest właścicielem genotypu, a ferma zarodowa w Krajowym Ośrodku Badawczo-Hodowlanym Gęsi

  • Aborygeni znad Wisły

    Aborygeni znad Wisły

    wszystko się toczy. No i nigdy nie zdarzyło mu się zorganizować spotkania bez "impulsu kulinarnego", czyli po prostu smakowitego pretekstu, by usiąść i porozmawiać: a to drożdżówka z Gruczna, a to pączki z Chrystkowa, a to gęsia okrasa, a to plasterki półgęska. Czasem wędzona certa czy troć

  • Blog tygodnia: Naleśnikiem do nieba

    Blog tygodnia: Naleśnikiem do nieba

    - ale nie z grzybów, olej rzepakowy, tłoczony na zimno, smalec, niesłusznie zepchnięty na kulinarny margines, kulebiak, karp, wspaniałe wędliny, które niestety można dostać prawie wyłącznie u lokalnych producentów czy na festiwalach smaku, półgęsek z Kujaw, pasztety, biała kiełbasa, golonka czy zrazy

  • Co naprawdę jadł pan Zagłoba

    Co naprawdę jadł pan Zagłoba

    to, co udało się przechować przez zimę. Trzeba pamiętać, że na świętego Marcina wybijano część stad, które nie mogły przetrwać zimy. Na stołach pojawiało się mięso peklowane - tu jako wyjątek, czyli szynki i prosiaki, oraz półgęski - czyli smakowite wędzone tusze gęsie. Podawano dziczyznę - mięso