Półgęsek
- 1 duża pierś gęsia (w całości)
- 3 łyżki soli do peklowania
- 1/2 łyżki pieprzu
Informacje o Półgęsek
-
Gęsina na św. Marcina
. Sporym uznaniem cieszyły się również półgęski wędzone, chętnie zajadano się także gęsimi pasztetami. Zobacz przepisy na smakowite dania z gęsiny . Dla wielu osób zaskoczeniem może być fakt
-
Festiwal gęsiny w Przysieku na św. Marcina
: "Wariacje na temat gęsiej piersi smażonej " 12:45 Philippe Abraham: "Gęś w kuchni francuskiej " - pokaz kulinarny zakończony degustacją 14:00 Magda Gessler: "Gęsie rewolucje " - pokaz kulinarny zakończony degustacją, część I 14:45 "Złote półgęski 2015"
-
Gęsina na św. Marcina? Nie tylko! Jedz ją cały rok, bo warto! Jak ją przyrządzić? [PRZEPIS]
. Półgęsek - wędzone w zimnym dymie piersi gęsi, Fot. Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina Dziś w Polsce hoduje się przede wszystkim gęś rasy biała kołudzka, tzw. gęś owsianą . Kołuda Wielka jest właścicielem genotypu, a ferma zarodowa w Krajowym Ośrodku Badawczo-Hodowlanym Gęsi
-
Aborygeni znad Wisły
wszystko się toczy. No i nigdy nie zdarzyło mu się zorganizować spotkania bez "impulsu kulinarnego", czyli po prostu smakowitego pretekstu, by usiąść i porozmawiać: a to drożdżówka z Gruczna, a to pączki z Chrystkowa, a to gęsia okrasa, a to plasterki półgęska. Czasem wędzona certa czy troć
-
Blog tygodnia: Naleśnikiem do nieba
- ale nie z grzybów, olej rzepakowy, tłoczony na zimno, smalec, niesłusznie zepchnięty na kulinarny margines, kulebiak, karp, wspaniałe wędliny, które niestety można dostać prawie wyłącznie u lokalnych producentów czy na festiwalach smaku, półgęsek z Kujaw, pasztety, biała kiełbasa, golonka czy zrazy
-
Co naprawdę jadł pan Zagłoba
to, co udało się przechować przez zimę. Trzeba pamiętać, że na świętego Marcina wybijano część stad, które nie mogły przetrwać zimy. Na stołach pojawiało się mięso peklowane - tu jako wyjątek, czyli szynki i prosiaki, oraz półgęski - czyli smakowite wędzone tusze gęsie. Podawano dziczyznę - mięso
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki