Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tofurnik cynamonowo-pomarańczowy
Tofurnik cynamonowo-pomarańczowy - składniki:
Tofurnik cynamonowo-pomarańczowy - sposób przygotowania:
Robimy spód: ciastka i masło wkładamy do malaksera i miksujemy niezbyt drobno - powinny pozostać dość grube okruchy. Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozsypujemy na jej dnie mieszaninę ciastek i masła orzechowego, dociskamy palcami. Wstawiamy do lodówki. Robimy masę: wszystkie jej składniki (poza mlekiem) miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli, małymi porcjami, wlewamy do masy mleko, nie przerywając miksowania. Gotowa masa musi być aksamitna i gładka, bez grudek tofu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masę wylewamy na schłodzony spód z ciastek i wyrównujemy powierzchnię. Wsuwamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy kolejne 45 minut. Wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy ciasto w środku jeszcze na 15 minut. Potem delikatnie wyjmujemy tofurnik na blat i studzimy go 2-3 godziny (co najmniej). Robimy polewę: w niedużym rondelku podgrzewamy wszystkie jej składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi, jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wystygnięcia. Tofurnik wyjmujemy z formy i oblewamy ostudzoną polewą. Posypujemy sezamem i wstawiamy do lodówki.
- Spód:
- 100 g ciastek bezglutenowych
- 2 łyżki masła orzechowego
- Masa:
- 2 kostki tofu (360 g)
- 125 ml ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki pasty tahini
- 150-170 g cukru pudru; syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 80 ml soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 310 ml mleka roślinnego
- Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru; syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
- 125 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- Oraz:
- garść sezamu
Informacje o Tofurnik cynamonowo-pomarańczowy
-
Grecka oliwa w dobrej cenie i... 5 produktów, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach
również przygotować warzywa stir-fry z tofu oraz chrupiące tofu z kiełkami sojowymi . Podobnie jak tradycyjne sery, polecamy je także do sałatek (przepis - kliknij w zdjęcie). Jeśli masz ochotę na coś innego, wypróbuj nasze przepisy na chlebek tofu oraz tofurnik cynamonowo-pomarańczowy . O
-
Z warzyw można zrobić... wszystko: makaron, pasztet, kotlety. 11 kreatywnych przepisów
. Zobacz również nasze przepisy na słodkości z warzyw: Ciasto marchewkowe z polewą z kremowego serka Wegańskie brownie fasolowe z orzechami i chilli Brownie z burakami Tofurnik cynamonowo-pomarańczowy Ciasto czekoladowe z karmelizowaną papryką CAMRY CR4209 Clatronic KM 3632
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki