Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mazurek żurawinowy
Mazurek żurawinowy - składniki:
Mazurek żurawinowy - sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. Wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę, nakłuwamy ciasto widelcem, pieczemy 15 minut w 180 st. C. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy ją z dodawanymi po jednym żółtkami utartymi z cukrem i mąką. Na końcu dodajemy żurawinę i przekładamy masę na upieczony kruchy spód. Pieczemy 40 minut w 160 st. C. Dekorujemy żurawinami, polewą czekoladową i cukrem pudrem.
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- Masa:
- 3 białka
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 300 g suszonej żurawiny
- Do dekoracji:
- kilkanaście suszonych żurawin
- gotowa polewa czekoladowa
- cukier puder
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki