Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierożki makowe z sosem wiśniowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierożki makowe z sosem wiśniowym - składniki:
  • Farsz:
  • 1/2 kg maku
  • 1 szklanka (200 ml) miodu
  • posiekane migdały (dużo!)
  • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • wiśnie (zostaną po zrobieniu sosu)
  • Sos wiśniowy:
  • 800 g mrożonych wiśni
  • 100 g cukru
  • kawałek cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • czubata łyżka skrobi kukurydzianej
  • Ciasto na pierogi:
  • 750 g mąki orkiszowej (typ 750)
  • 1 wiejskie jajko
  • szczypta soli
Pierożki makowe z sosem wiśniowym - sposób przygotowania: Robimy farsz: mak namaczamy na noc w dużej ilości wody (lub mleka). Nazajutrz zagotowujemy i odcedzamy. Przepuszczamy 3 razy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Robimy sos: wiśnie podgrzewamy z cukrem i kilkoma łyżkami wody do zagotowania. Cedzimy, owoce mieszamy z masą makową, a sok gotujemy 15 minut z przyprawami. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozrobioną w szklance wody skrobię, mieszamy, zagotowujemy. Zagniatamy składniki ciasta z letnią wodą (wody tyle, ile mąka zabierze). Rozwałkowujemy, wycinamy krążki, napełniamy farszem, sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie (minutę od czasu, kiedy wypłyną na wierzch). Podajemy polane sosem. Przepis: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz  ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie  (facebook.com/ZielonyTalerzyk)