Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Żeberka w winie
Żeberka w winie - składniki:
Żeberka w winie - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 140 st. C. W żeliwnym garnku podgrzewamy 30 ml oleju. Żeberka nacieramy solą i pieprzem. Partiami podsmażamy je na złoty kolor. Zlewamy tłuszcz z naczynia, wlewamy świeży olej - 50 ml. Wrzucamy cebule pokrojone w cząstki, posiekany czosnek i gałązki tymianku. Smażymy 5 minut, mieszając. Wsypujemy mąkę, podsmażamy chwilę, wlewamy sok i wino. Doprowadzamy do wrzenia, dalej mieszając. Zanurzamy żeberka w sosie, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 3 godziny. Ostrożnie wyjmujemy mięso łyżką cedzakową (będzie miękkie, może się rozpadać) i odstawiamy. Zbieramy nadmiar tłuszczu z powstałego sosu, cedzimy przez gazę, wlewamy z powrotem do garnka i redukujemy przez 10-15 minut. Ponownie cedzimy, doprawiamy i polewamy żeberka. Posypujemy pestkami granatu.
- 80 ml oleju rzepakowego
- ok. 2 kg żeberek wołowych pokrojonych na 8-centymetrowe kawałki
- sól i pieprz
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 8 gałązek tymianku
- 30 g mąki pszennej
- 750 ml świeżego soku z granatów (z 6-7 owoców; oczyszczone z białej błonki pestki trzeba zmiksować i przecedzić)
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 granat
Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki