Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żeberka w winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Żeberka w winie - składniki:
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • ok. 2 kg żeberek wołowych pokrojonych na 8-centymetrowe kawałki
  • sól i pieprz
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 gałązek tymianku
  • 30 g mąki pszennej
  • 750 ml świeżego soku z granatów (z 6-7 owoców; oczyszczone z białej błonki pestki trzeba zmiksować i przecedzić)
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 granat
Żeberka w winie - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 140 st. C. W żeliwnym garnku podgrzewamy 30 ml oleju. Żeberka nacieramy solą i pieprzem. Partiami podsmażamy je na złoty kolor. Zlewamy tłuszcz z naczynia, wlewamy świeży olej - 50 ml. Wrzucamy cebule pokrojone w cząstki, posiekany czosnek i gałązki tymianku. Smażymy 5 minut, mieszając. Wsypujemy mąkę, podsmażamy chwilę, wlewamy sok i wino. Doprowadzamy do wrzenia, dalej mieszając. Zanurzamy żeberka w sosie, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 3 godziny. Ostrożnie wyjmujemy mięso łyżką cedzakową (będzie miękkie, może się rozpadać) i odstawiamy. Zbieramy nadmiar tłuszczu z powstałego sosu, cedzimy przez gazę, wlewamy z powrotem do garnka i redukujemy przez 10-15 minut. Ponownie cedzimy, doprawiamy i polewamy żeberka. Posypujemy pestkami granatu.
Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!