Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Migdałowa ricotta z pieczonymi burakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Migdałowa ricotta z pieczonymi burakami - składniki:
Migdałowa ricotta z pieczonymi burakami - sposób przygotowania: Migdały namaczamy przez noc w gorącej wodzie, odcedzamy, miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny, mlekiem roślinnym i płatkami drożdżowymi, aż powstanie "ricotta" - lekko grudkowaty, gęsty twarożek. Solimy, pieprzymy, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Wyszorowanego i osuszonego buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 40-60 minut. Rozwijamy, studzimy i kroimy buraka w grubą kostkę. "Ricottę" rozsmarowujemy w miseczce, obsypujemy kawałkami buraka i oprószamy solą, skrapiamy oliwą i posypujemy zaatarem. Podajemy na przystawkę - np. ze świeżymi warzywami i dobrym pieczywem.
Muffiny buraczane pieczone w wafelkach