Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babka łaciata
Babka łaciata - składniki:
Babka łaciata - sposób przygotowania:
Żółtka oddzielany od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Nadal ucierając, wsypujemy oba rodzaje mąki przesianej i wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko i, mieszając, delikatnie, ale dokładnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. 2/3 ciasta przekładamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia bab, a resztę miksujemy z kakao i wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy 40-50 minut w 180 st. C.
- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 5 jajek
- 1szklanka mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżkikakao
- masło i bułka tarta do formy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki