Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem malinowo-porzeczkowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem malinowo-porzeczkowy - składniki:
Dżem malinowo-porzeczkowy - sposób przygotowania: Porzeczki przebieramy, myjemy, osączamy na sicie, usuwamy szypułki, przecieramy. Przecier mieszamy z cukrem, zagotowujemy. Maliny delikatnie płuczemy,  osączamy. Połowę owoców (mniejsze i pogniecione) przecieramy przez sito i łączymy z przecierem z porzeczek. Gotujemy razem na małym ogniu, często mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy pozostałe maliny i, mieszając delikatnie co chwilę, gotujemy, aż dżem uzyska odpowiadającą nam gęstość. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i od razu zamykamy.