Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z soczewicy i cielęcego ozora

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z soczewicy i cielęcego ozora - składniki:
Sałatka z soczewicy i cielęcego ozora - sposób przygotowania: Przygotowujemy ozory: myjemy je, zalewamy zimną wodą, solimy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, kilkakrotnie usuwając szumowiny. Dodajemy obrane i grubo pokrojone warzywa, zieleninę oraz pieprz. Gotujemy na małym ogniu do miękkości - nawet 3 godziny. Wyjmujemy, od razu wkładamy do lodowatej wody, a potem zdejmujemy skórę. Wywar studzimy, dodajemy do niego mięso, przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Gotujemy soczewicę: zalewamy ją bulionem, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy 20 minut - do miękkości. W tym czasie robimy sos: mieszamy ocet z musztardą, solimy i pieprzymy, ucieramy z oliwą. Dodajemy chrzan. Odcedzamy soczewicę, od razu mieszamy z sosem i natką. Ozory kroimy w poprzek w cienkie plastry, układamy je na sałatce i podajemy.