Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piersi czosnkowo-orzechowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piersi czosnkowo-orzechowe - składniki:
Piersi czosnkowo-orzechowe - sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę: do blendera wkładamy orzechy, przyprawę do kurczaka, czosnek, połowę mielonego pieprzu i cukier. Wlewamy maślankę, miksujemy. Piersi kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, polewamy marynatą, wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (w tym czasie kilkakrotnie mięso odwracamy). Mąkę mieszamy z granulowanym czosnkiem, oregano i pieprzem, dodajemy szczyptę soli. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia. Mąkę z przyprawami wsypujemy do foliowego woreczka, wkładamy osączone z marynaty kawałki kurczaka, zawiązujemy i mocno potrząsamy, aby całe mięso pokryło się panierką. Smażymy z każdej strony w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uwaga: nie należy smażyć wszystkich kawałków mięsa na raz - powinny swobodnie pływać w tłuszczu, inaczej nie przyrumienią się równomiernie.