Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Piersi czosnkowo-orzechowe
Piersi czosnkowo-orzechowe - składniki:
Piersi czosnkowo-orzechowe - sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę: do blendera wkładamy orzechy, przyprawę do kurczaka, czosnek, połowę mielonego pieprzu i cukier. Wlewamy maślankę, miksujemy. Piersi kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, polewamy marynatą, wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (w tym czasie kilkakrotnie mięso odwracamy). Mąkę mieszamy z granulowanym czosnkiem, oregano i pieprzem, dodajemy szczyptę soli. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia. Mąkę z przyprawami wsypujemy do foliowego woreczka, wkładamy osączone z marynaty kawałki kurczaka, zawiązujemy i mocno potrząsamy, aby całe mięso pokryło się panierką. Smażymy z każdej strony w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uwaga: nie należy smażyć wszystkich kawałków mięsa na raz - powinny swobodnie pływać w tłuszczu, inaczej nie przyrumienią się równomiernie.
- 500 g piersi kurczaka
- Marynata:
- 70 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml maślanki
- Panierka:
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
- sól
- tłuszcz do głębokiego smażenia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki