Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffiny jabłkowo-żurawinowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Muffiny jabłkowo-żurawinowe - składniki:
Muffiny jabłkowo-żurawinowe - sposób przygotowania: Amaretto podgrzewamy. Dwie łyżki żurawin odkładamy do dekoracji, resztę zalewamy gorącym amaretto. Masło roztapiamy, studzimy. Jajka łączymy z jogurtem i cukrem waniliowym, dodajemy masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Jabłka dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, drobno kroimy. Orzechy kruszymy, kilka pozostawiamy do dekoracji. Do masy dodajemy żurawiny, jabłka, orzechy oraz przekrojone na pół ciasteczka. Do zagłębień formy na muffinki wkładamy papilotki, napełniamy je ciastem. Pieczemy 30 minut w 175°C, studzimy. Robimy polewę: cukier puder ucieramy z amaretto. Polewamy muffinki, zdobimy żurawinami i orzechami włoskimi.