Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Perliczka z cykorią, mandarynkami i morelami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Perliczka z cykorią, mandarynkami i morelami - składniki:
Perliczka z cykorią, mandarynkami i morelami - sposób przygotowania: Piersi perliczki wkładamy do solanki na 3 godziny. Robimy demi-glace. Korpus podpiekamy 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Tak samo rumienimy włoszczyznę. Wkładamy do garnka, gotujemy przez 2 godziny, aż sos mocno odparuje i będzie gęsty. Cedzimy. Robimy purée. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Od skórek odkrawamy albedo, blanszujemy je: wrzucamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, cedzimy - i tak osiem razy. Miękkie skórki miksujemy z miodem i kwaskiem cytrynowym na gęste purée. Jeśli jest mało słodkie, doprawiamy miodem.Cykorie przekrawamy, obtaczamy w cukrze pudrze i smażymy na oleju na złoto. Piersi wyciągamy z solanki i odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy piersi przez 5 minut od strony skóry na złoty kolor. Następnie dopiekamy w 180 st. C przez 10 minut. Do przygotowanego sosu dodajemy cząstki mandarynek i posiekane morele. Na talerzu układamy purée, soczewicę, piersi perliczki, cykorię. Skrapiamy sosem.