Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Perliczka z cykorią, mandarynkami i morelami
Perliczka z cykorią, mandarynkami i morelami - składniki:
Perliczka z cykorią, mandarynkami i morelami - sposób przygotowania:
Piersi perliczki wkładamy do solanki na 3 godziny. Robimy demi-glace. Korpus podpiekamy 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Tak samo rumienimy włoszczyznę. Wkładamy do garnka, gotujemy przez 2 godziny, aż sos mocno odparuje i będzie gęsty. Cedzimy. Robimy purée. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Od skórek odkrawamy albedo, blanszujemy je: wrzucamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, cedzimy - i tak osiem razy. Miękkie skórki miksujemy z miodem i kwaskiem cytrynowym na gęste purée. Jeśli jest mało słodkie, doprawiamy miodem.Cykorie przekrawamy, obtaczamy w cukrze pudrze i smażymy na oleju na złoto. Piersi wyciągamy z solanki i odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy piersi przez 5 minut od strony skóry na złoty kolor. Następnie dopiekamy w 180 st. C przez 10 minut. Do przygotowanego sosu dodajemy cząstki mandarynek i posiekane morele. Na talerzu układamy purée, soczewicę, piersi perliczki, cykorię. Skrapiamy sosem.
- Mięso:
- 2 piersi perliczki
- 1 litr solanki - proporcje: 1 l wody; 1 łyżka soli peklowej; 1 łyżka soli spożywczej; 1/2 łyżki cukru
- Sos demi-glace:
- 1 korpus perliczki
- 1 porcja włoszczyzny
- 5 l wywaru drobiowego
- świeży tymianek do smaku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- świeżo mielony pieprz do smaku
- Purée z pomarańczy:
- 10 pomarańczy
- 300 ml miodu wrzosowego
- 5 g kwasku cytrynowego
- Oraz:
- 2 cykorie
- cukier puder do obtoczenia cykorii
- olej do smażenia
- 3 mandarynki
- 10 suszonych moreli
- 500 g soczewicy (ugotowanej w wywarze z czosnkiem; wędzonym boczkiem i przyprawami)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki