Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mus z kasztanów, czekolada i sorbet z mango
Mus z kasztanów, czekolada i sorbet z mango - składniki:
Mus z kasztanów, czekolada i sorbet z mango - sposób przygotowania:
Robimy mus kasztanowy: z 25 ml wody i 50 g cukru gotujemy syrop do nitki. Ubijamy białka i utrwalamy pianę gorącym syropem. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na parze, pod koniec ubijania dokładamy pulpę kasztanową. Ubijamy śmietankę. Masę studzimy i powoli dodajemy do niej na przemian: ubite białka i śmietankę. Schładzamy w lodówce (masę można utrwalić niewielką ilością żelatyny). Robimy mus czekoladowy: śmietankę ubijamy. Kuwerturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną łączymy z ubitą śmietanką, schładzamy. Robimy pieczony mus czekoladowy: rozpuszczamy masło z kuwerturą w kąpieli wodnej. Z 25 ml wody i 50 g cukru gotujemy syrop "do nitki". Białka ubijamy, pianę utrwalamy syropem. Oddzielnie na parze ubijamy żółtka z resztą cukru, łączymy je z pianą z białek. Masę przekładamy do foremki i pieczemy 20 minut w 180 st. C.
Robimy sorbet, miksując cukier i mango z 825 ml wody. Cedzimy przez drobne sito, schładzamy w sorbetierze. Robimy ciasto na faworki, zagniatając przygotowane składniki (oprócz tłuszczu do smażenia i cukru pudru). Schładzamy, a potem cienko rozwałkowujemy i wykrawamy romby (4-5 cm). Smażymy w głębokim tłuszczu, osuszamy na bibule, obsypujemy cukrem pudrem. Robimy sos waniliowy: żółtka i cukier ucieramy na jednolitą masę. Mleko, śmietankę i wanilię zagotowujemy, cedzimy przez sitko do masy żółtkowej. Podgrzewamy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Schładzamy.
Składamy deser: pieczony mus czekoladowy rozkruszamy na talerzach. Szprycujemy po dwie poduszeczki z musu kasztanowego i jedną z czekoladowego. Układamy faworki i porcje sorbetu z mango (resztę sorbetu można zamrozić i zjeść później), dekorujemy malinami, miętą i nitką sosu waniliowego. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Mus kasztanowy:
- 100 g cukru
- 40 g białek
- 4 żółtka
- 120 g pulpy z kasztanów z wanilią (jest m.in. w ofercie Bonne Maman)
- 200 ml zimnej śmietanki 30%
- Mus czekoladowy:
- 150 ml zimnej śmietanki 30%
- 80 g kuwertury deserowej 70% (można zastąpić zwykłą czekoladą deserową o tej samej zawartości kakao)
- Pieczony mus czekoladowy:
- 100 g masła
- 100 g kuwertury gorzkiej 55%
- 100 g cukru
- 100 g białek
- 2 żółtka
- Sorbet z mango:
- 675 g cukru
- 1 kg miąższu z mango
- Faworki:
- 145 g mąki
- 20 g masła
- 50 g żółtek
- 20 ml spirytusu
- 30 ml kwaśnej śmietany
- 10 g cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
- Sos waniliowy:
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- po 125 ml mleka i śmietanki 36%
- 1/2 rozkrojonej laski wanilii
- Oraz:
- maliny
- wiórki kokosowe
- mięta
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki