Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem morelowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem morelowy - składniki:
Dżem morelowy - sposób przygotowania: Morele myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę. W rondlu mieszamy morele z sokiem cytrynowym i cukrem. Zagotowujemy, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na średnim ogniu pół godziny, licząc od czasu, kiedy mieszanina zacznie wrzeć. Mieszamy dość często, by zapobiec przypaleniu. Gotowym gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy je. Pasteryzujemy 10 minut.

Informacje o Dżem morelowy

  • Menu dnia z tradycyjnym rosołem

    Menu dnia z tradycyjnym rosołem

    cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki dżemu morelowego bita śmietana lub lody Miękkie masło, cynamon i cukier zmiksuj na gładką kremową masę. Pojedynczo dodawaj jajka i cały czas ubijaj, aby masa była jednolita. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i ponownie zmiksuj na gładką

  • Międzynarodowe menu

    Międzynarodowe menu

    zmielonych migdałów 15 dag gorzkiej czekolady 7 jaj 12 dag masła 12 dag cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół laski wanilii 2/3 szklanki dżemu morelowego szczypta soli. Polewa: 2/3 szklanki dżemu morelowego 20 dag czekolady deserowej 3 łyżki śmietanki 30-proc. łyżka masła łyżka cukru

  • Menu dnia prosto z Austrii

    Menu dnia prosto z Austrii

    kawiarni hotelu Sacher. Tort Sachera 24 dag gorzkiej czekolady (70-proc.) 24 dag masła o temperaturze pokojowej 6 białek 16 dag cukru odrobina cukru waniliowego 5 żółtek 24 dag mąki dżem morelowy do przełożenia polewa czekoladowa do dekoracji Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż

  • Królewskie menu na środek tygodnia

    Królewskie menu na środek tygodnia

    wina 1 listek laurowy sok z 1 cytryny 3 łyżeczki dżemu morelowego 1 słoik (300 ml) majonezu 1/2 szklanki śmietany tortowej Kurczaka umyj i osusz, do środka tuszki włóż pół cytryny. Ułóż w garnku z warzywami, ziołami i pieprzem. Zalej taką ilością wody, aby sięgała do 2/3 kurczaka, posól. Garnek

  • Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

    Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

    : 4 jabłka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki dżemu morelowego bita śmietana lub lody Miękkie masło, cynamon i cukier zmiksuj na gładką kremową masę. Pojedynczo dodawaj jajka i cały czas ubijaj, aby masa była jednolita. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i

  • Przepisy na miłość i zbrodnię [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

    Przepisy na miłość i zbrodnię [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

    stronie zrobią się złocistobrązowe (po 4?6 minutach), przewrócić na drugą stronę i również zrumienić. - Osuszać na papierowym ręczniku lub wytłaczankach po jajkach. - Podawać ze specjalnie przygotowanym mięsem mielonym albo z masłem, serem wiejskim lub dżemem morelowym domowej roboty. 2 słodkie, dojrzałe

  • Owoce w cieście zapieczone

    owoce o kwaśnym smaku. Ciasto z jabłkami Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 185 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu Farsz: 4 jabłka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki dżemu morelowego

  • Słodkie wspomnienia z wakacji

    Słodkie wspomnienia z wakacji

    odrobina cukru waniliowego 5 żółtek 24 dag mąki dżem morelowy do przełożenia polewa czekoladowa do dekoracji Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i powoli dolewaj do masła, czały czas ucierając mikserem na