Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak pieczony w maślance

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak pieczony w maślance - składniki:
Kurczak pieczony w maślance - sposób przygotowania: Do dużego woreczka strunowego wrzuć kurczaka, wlej maślankę i 60ml oleju. Dodaj ząbki czosnku, pieprz, sól, kminek, a na końcu syrop klonowy. Zamknij woreczek i potrząsaj, aby wszystkie kawałki mięsa zostały pokryte marynatą. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, a jeśli nie masz czasu to najmniej na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220  °C. Wyjmij kurczaka z woreczka, ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop pozostałymi dwoma łyżkami oleju. Piecz przez 30 minut, aż kurczak będzie złocisty i chrupiący. Podawaj gorące z dowolnymi warzywami.