Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Filet cielęcy na placuszku piwnym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Filet cielęcy na placuszku piwnym - składniki:
Filet cielęcy na placuszku piwnym - sposób przygotowania: Przyrządzamy mięso: cielęcinę oczyszczamy z błon i porcjujemy na plastry grubości ok. 1,5 cm, rozbijamy równomiernie. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu z cielęciną, ziołami świeżymi i startą skórką z cytryny, zalewamy białym winem. Chwilę marynujemy, a następnie smażymy z obu stron. Robimy placuszki: jajka ubijamy z solą, wlewamy piwo i dodajemy mąkę. Pieczarki myjemy, kroimy i blanszujemy je w piwie. Morele zalewamy wrzątkiem, następnie kroimy w paski, kolendrę siekamy drobno. Następnie wszystkie składniki łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem. Smażymy placuszki na oleju ok. 1,5 minuty z każdej strony. Robimy mus: dynię przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy w kostkę, chwilę gotujemy w osolonej wodzie. Następnie roztapiamy masło, podsmażamy czosnek i obrane, pokrojone jabłka. Dodajemy ugotowaną dynię, przez chwilę podsmażamy wszystkie składniki razem, doprawiamy, miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko. Przyrządzamy pory: oczyszczamy je, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i przez chwilę gotujemy w osolonej wodzie, następnie wlewamy miód na patelnię, dodajemy pory i podsmażamy. Robimy remuladę: selera kroimy w ćwiartki, obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce z selerem. Dodajemy kolendry, doprawiamy winem i solą do smaku. Robimy emulsję śliwkową: śliwki zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż woda odparuje. Wówczas dodajemy wino i miód, chwilę gotujemy. Miksujemy razem składniki i przecieramy przez sitko. (Przepis finałowy z Plebiscytu Kucharz - Odkrycie Roku 2014 - autor: Przemysław Szarański)