Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mazurek kajmakowy błyskawiczny
Mazurek kajmakowy błyskawiczny - składniki:
Mazurek kajmakowy błyskawiczny - sposób przygotowania:
Dekoracja: połówki orzechów włoskich, rodzynki, plasterki pomarańczy smażone w cukrze. Zimne masło siekamy z mąką nakruszonkę. Dodajemy cukier i żółtka, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowanym, schłodzonym ciastem wylepiamy prostokątną foremkę, tworząc rant. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy kwadrans w 180 st. C na złoty kolor. Wypłukane rodzynki zalewamy winiakiem i odstawiamy na godzinę. Do garnka z grubym dnem wkładamy pokruszone krówki, masło i wlewamy śmietankę. Rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodajemy rodzynki z winiakiem i posiekaną skórkę pomarańczową, mieszamy. Rozsmarowujemy na cieście i od razu dekorujemy bakaliami.
- Ciasto:
- 200 g masła
- 200 g mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- Masa:
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki winiaku
- 400 g kruchych krówek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietanki 30 %
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki