Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mazurek kajmakowy błyskawiczny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mazurek kajmakowy błyskawiczny - składniki:
Mazurek kajmakowy błyskawiczny - sposób przygotowania: Dekoracja: połówki orzechów włoskich, rodzynki, plasterki pomarańczy smażone w cukrze. Zimne masło siekamy z mąką nakruszonkę. Dodajemy cukier i żółtka, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowanym, schłodzonym ciastem wylepiamy prostokątną foremkę, tworząc rant. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy kwadrans w 180 st. C na złoty kolor. Wypłukane rodzynki zalewamy winiakiem i odstawiamy na godzinę. Do garnka z grubym dnem wkładamy pokruszone krówki, masło i wlewamy śmietankę. Rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodajemy rodzynki z winiakiem i posiekaną skórkę pomarańczową, mieszamy. Rozsmarowujemy na cieście i od razu dekorujemy bakaliami.