Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tadżin jagnięcy z bakłażanami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tadżin jagnięcy z bakłażanami - składniki:
  • 2 kg łopatki jagnięcej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 czerwone cebule
  • kawałek cynamonu
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (starty)
  • 2.5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 400 g pomidorów z puszki (osączonych z zalewy)
  • 2 łyżeczki harissy
  • 2 łyżki melasy z granatów (szukajcie w sklepach z orientalną żywnością lub zamówcie na stronie arabskie.pl)
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 400 g bakłażanów
  • 200 g jogurtu greckiego
  • pestki z 1-2 granatów
  • garść posiekanych liści kolendry
Tadżin jagnięcy z bakłażanami - sposób przygotowania: Mięso obieramy z błon i kroimy w kostkę. Partiami podsmażamy na łyżce oliwy w naczyniu do tadżinu (lub innym żaroodpornym). Przekładamy jagnięcinę do miski. W naczyniu rozgrzewamy resztę oliwy, szklimy cebule pokrojone w piórka. Dodajemy cynamon, czosnek i imbir. Smażymy 2 minuty, mieszając. Wsypujemy mielony kumin i kolendrę, smażymy jeszcze chwilę. Wkładamy z powrotem mięso, wlewamy bulion, dodajemy pomidory, harissę, melasę i miód. Zagotowujemy, przykrywamy. Pieczemy 1-1,5 godziny w 150 st. C. Kroimy bakłażany w kostkę o boku 3 cm, dodajemy do mięsa, pieczemy jeszcze 20 minut. Podajemy z jogurtem, pestkami granatu i kolendrą.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka