Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Schab z mango po kubańsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Schab z mango po kubańsku - składniki:
  • 2 kotlety schabowe bez kości (po 20 dag)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chilli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 mango
  • 1 pomidor
  • sok z 1 limonki
  • 1 pęczek kolendry
  • sól
  • 1 limonka
Schab z mango po kubańsku - sposób przygotowania: Schab: Wcieramy w mięso sos przygotowany  z oliwy wymieszanej z chilli i szczyptą soli. Smażymy kotlety po 2 min z każdej strony, zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze po 5 minut z obu stron. Salsa: Mango i pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i mieszamy. Solimy do smaku, dodajemy sok z limonki i posiekaną kolendrę. Limonka: Przekrawamy ją na pół w poprzek i obsmażamy na tym samym tłuszczu, na którym smażył się schab. Podajemy do polanego salsą kotleta. Rada profesora Chochelki: Aby schab się nie zwijał i nie kurczył podczas smażenia, można pionowo naciąć brzegi mięsa.