Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kasza gryczana niepalona z imbirem i pulpety wołowo-jagnięce z oliwkami i ziołami
Kasza gryczana niepalona z imbirem i pulpety wołowo-jagnięce z oliwkami i ziołami - składniki:
Kasza gryczana niepalona z imbirem i pulpety wołowo-jagnięce z oliwkami i ziołami - sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną przesmażamy na oliwie, niech skwierczy i porządnie się rozgrzeje. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Jeśli jesteście z gatunku niecierpliwych, w trakcie gotowania zamieszajcie 1-2 razy. Zdejmijcie z ognia i zostawcie pod przykryciem na co najmniej pół godziny (jeśli jesteście na plaży, zakopcie szczelnie przykryty garnek w piasku). Na klarowanym maśle podsmażamy drobno posiekany imbir i dodajemy kaszę, smażymy chwilę, aż będzie sypka i chrupiąca. Zmielony antrykot wołowy z odrobiną tłuszczu jagnięcego, kupiony od uczciwego rzeźnika, mieszamy z niezbyt drobno posiekanymi: miętą, szalotką polską i oliwkami, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki i smażymy na średnim ogniu na odrobinie oleju rzepakowego, aż się ładnie zrumienią. Na tłuszcz pozostały na patelni wrzucamy igiełki rozmarynu, lekko je podprażamy. Pulpety układamy na kaszy i posypujemy czipsami z rozmarynu.
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki