Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kasza gryczana niepalona z imbirem i pulpety wołowo-jagnięce z oliwkami i ziołami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kasza gryczana niepalona z imbirem i pulpety wołowo-jagnięce z oliwkami i ziołami - składniki:
Kasza gryczana niepalona z imbirem i pulpety wołowo-jagnięce z oliwkami i ziołami - sposób przygotowania: Kaszę gryczaną przesmażamy na oliwie, niech skwierczy i porządnie się rozgrzeje. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Jeśli jesteście z gatunku niecierpliwych, w trakcie gotowania zamieszajcie 1-2 razy. Zdejmijcie z ognia i zostawcie pod przykryciem na co najmniej pół godziny (jeśli jesteście na plaży, zakopcie szczelnie przykryty garnek w piasku). Na klarowanym maśle podsmażamy drobno posiekany imbir i dodajemy kaszę, smażymy chwilę, aż będzie sypka i chrupiąca. Zmielony antrykot wołowy z odrobiną tłuszczu jagnięcego, kupiony od uczciwego rzeźnika, mieszamy z niezbyt drobno posiekanymi: miętą, szalotką polską i oliwkami, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki i smażymy na średnim ogniu na odrobinie oleju rzepakowego, aż się ładnie zrumienią. Na tłuszcz pozostały na patelni wrzucamy igiełki rozmarynu, lekko je podprażamy. Pulpety układamy na kaszy i posypujemy czipsami z rozmarynu.
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym