Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Semifreddo z nutelli
Semifreddo z nutelli - składniki:
Semifreddo z nutelli - sposób przygotowania:
Do rondla wlej 1/3 szklanki wody, wsyp 2/3 cukru. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a potem gotuj jeszcze 3-4 minuty, mieszając. Gorący syrop wlewaj cieniutkim strumyczkiem do piany z białek, nie przerywając ubijania. Gdy masa zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca, przerwij ubijanie, wymieszaj z kremem orzechowo-czekoladowym oraz rumem. Małe kokilki lub foremki na sufleciki napełnij masą, przykryj kawałkami przezroczystej folii kuchennej, aby krem nie chłonął lodówkowych zapachów. Wstaw na co najmniej 4 godziny do zamrażalnika. Pistacje wrzuć na 30 sekund do wrzącej wody, osącz je i zdejmij skórkę. Skarmelizuj na patelni pozostały cukier, dodaj pistacje, wymieszaj. Karmel z orzeszkami rozsmaruj na kawałku folii aluminiowej i poczekaj, aż zastygnie. Semifreddo wyjmij z zamrażalnika. Oprósz kakao, udekoruj połamanymi kawałkami karmelu.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki