Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grillowana szynka z dzika ze szparagami, salsą miechunkowo-rabarbarową i sosem holenderskim

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grillowana szynka z dzika ze szparagami, salsą miechunkowo-rabarbarową i sosem holenderskim - składniki:
Grillowana szynka z dzika ze szparagami, salsą miechunkowo-rabarbarową i sosem holenderskim - sposób przygotowania: Mięso obtaczamy w marynacie przyrządzonej z koniaku, oliwy, cebuli, czosnku i ziół. Szczelnie zapakowane trzymamy w lodówce przez 12 godzin. Następnie wyjmujemy dziczyznę z marynaty, osuszamy. Mięso dzielimy na porcje. Tuż przed m smarujemy klarowanym masłem i doprawiamy solą oraz pieprzem. W grillu z przykryciem rozpalamy węgiel drzewny (temperatura powinna wynosić 200-250 st. C). Porcje mięsa grillujemy po 5-7 minut z każdej strony (wewnątrz szynka powinna mieć 70 st. C). Dorzucamy do rozżarzonego węgla wilgotne wióry i podwędzamy szynkę przez 2 minuty (musi osiągnąć 75°C w środku). Zdejmujemy z grilla i pozostawiamy, żeby odpoczęła. Przygotowujemy salsę: rabarbar obieramy i kroimy w kostkę o boku 5 mm. Owoce miechunki mielemy, mieszamy z rabarbarem i zasypujemy cukrem. Salsę wstawiamy na 30 minut do lodówki. Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie przez 30 sekund. Pozostawiamy w ciepłym miejscu. Robimy sos holenderski: ocet mieszamy z winem i podgrzewamy na parze. W tym samym czasie roztapiamy w rondelku na małym ogniu masło, pilnując, żeby się nie przypaliło. Kiedy się stopi, zbieramy pianę z wierzchu (białko). Do ciepłej mieszaniny octu i wina dodajemy żółtka i ubijamy rózgą na jasną, puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy stopione masło, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Komponujemy potrawę: na talerzach układamy po porcji mięsa, salsy i szparagów. Skrapiamy sosem holenderskim.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim