Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wietnamskie kanapki bánh mi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wietnamskie kanapki bánh mi - składniki:
Wietnamskie kanapki bánh mi - sposób przygotowania: Marynujemy warzywa. Zagotowujemy ocet z wodą, cukrem i solą. Warzywa obieramy i kroimy w zapałkę o boku 3 mm (tzw. julienne). Zalewamy gorącą marynatą, studzimy i wstawiamy do lodówki na noc. Robimy klopsiki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki (najlepiej ręką), formujemy z nich 12 klopsików, zwilżając uprzednio dłonie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy klopsiki na brązowy kolor. Następnie układamy je na blasze i podpiekamy 15-20 minut. Mieszamy składniki ostrego majonezu. Bułki kroimy na kawałki o długości 15 cm, każdy przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca (chodzi o to, by powstała bułka podobna do tej na hot dogi). W środku smarujemy je obficie ostrym majonezem, nakładamy klopsiki (po 3-4 do każdej kanapki), a następnie odsączone warzywa. Posypujemy liśćmi kolendry.