Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczony bakłażan z ricottą
Pieczony bakłażan z ricottą - składniki:
Pieczony bakłażan z ricottą - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki. Miąższ nacinamy w kratkę (nie za mocno, żeby nie przeciąć skórki!), skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, wcierając przyprawy w miąższ. Układamy na blasze skórą do dołu. Pieczemy około 40 minut.
Porzeczki, suszony berberys lub rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Następnie cedzimy i odciskamy.W słoiku łączymy oliwę, sok cytrynowy, sól i zatar. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby powstała emulsja. Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i niezwłocznie smarujemy sosem - chodzi o to, by wsiąkł w gorące warzywa. Posypujemy ricottą, natką i namoczonymi owocami.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki