Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym
Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym - składniki:
Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym - sposób przygotowania:
Robimy ciasto: Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, sól, drożdże oraz kilka łyżek ciepłej wody (ok. 5-7). Wyrabiać w rękach przez ok. 15 minut. Rozwałkować ciasto na placek większy niż średnica tortownicy, wyłożyć nim dno i boki formy, wysmarowanej uprzednio oliwą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Robimy nadzienie: Na patelni rozpuścić masło (ok. 2 łyżek) , wrzucić cebulę i zeszklić. Pory przekroić w poprzek i pokroić na półplasterki, dodać do cebuli i smażyć przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać sól i tymianek. Zdjąć z patelni. Kurki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pokroić w mniejsze kawałki i smażyć na ok. 2 łyżkach masła do odparowania płynu. Pod koniec dodać sól i pieprz. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Roztrzepać jajka, odłożyć 2 łyżki do posmarowania brzegów tarty. Do jajek dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki i wstawić na ok. 5 min do piekarnika. Z porów i kurek odsączyć ewentualny nadmiar płynów. Na dno podpieczonej tarty wyłożyć kurki i pory, zalać masą jajeczną i posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika na ok. 40 min. Jeśli pod koniec pieczenia boki tarty zaczną szybko się rumienić, można zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu posypać górę tarty gałązkami tymianku i pokroić, kiedy trochę się wystudzi.
- Ciasto krucho-drożdżowe (na tortownicę o średnicy 23 cm):
- 200 g mąki
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suszonych drożdży (1 torebka)
- Nadzienie:
- 350 g kurek
- 2 średnie pory
- 1 cebula
- ser - może być żółty; feta lub kozi w pożądanej przez nas ilości
- 2 garści żółtego sera
- 4 jajka
- ok. 200 g śmietany 18%
- pół łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- gałązki świeżego tymianku
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki