Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym - składniki:
Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym - sposób przygotowania: Robimy ciasto: Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, sól, drożdże oraz kilka łyżek ciepłej wody (ok. 5-7). Wyrabiać w rękach przez ok. 15 minut. Rozwałkować ciasto na placek większy niż średnica tortownicy, wyłożyć nim dno i boki formy, wysmarowanej uprzednio oliwą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Robimy nadzienie: Na patelni rozpuścić masło (ok. 2 łyżek) , wrzucić cebulę i zeszklić. Pory przekroić w poprzek i pokroić na półplasterki, dodać do cebuli i smażyć przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać sól i tymianek. Zdjąć z patelni. Kurki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pokroić w mniejsze kawałki i smażyć na ok. 2 łyżkach masła do odparowania płynu. Pod koniec dodać sól i pieprz. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Roztrzepać jajka, odłożyć 2 łyżki do posmarowania brzegów tarty. Do jajek dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki i wstawić na ok. 5 min do piekarnika. Z porów i kurek odsączyć ewentualny nadmiar płynów. Na dno podpieczonej tarty wyłożyć kurki i pory, zalać masą jajeczną i posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika na ok. 40 min. Jeśli pod koniec pieczenia boki tarty zaczną szybko się rumienić, można zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu posypać górę tarty gałązkami tymianku i pokroić, kiedy trochę się wystudzi.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo