Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galette z agrestem i brzoskwiniami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galette z agrestem i brzoskwiniami - składniki:
Galette z agrestem i brzoskwiniami - sposób przygotowania: Brzoskwinie kroimy w cieniutkie plastry. Mieszamy z agrestem, cukrem, skórką cytrynową, skrobią i cynamonem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, schładzamy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy na nim owoce, zostawiając 5-centymetrowy brzeg. Składamy brzegi do środka, tworząc otwartą sakiewkę. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło.

Informacje o Galette z agrestem i brzoskwiniami

  • Obłędne ciasta z letnimi owocami

    Obłędne ciasta z letnimi owocami

    . Galette z agrestem i brzoskwiniami 3-4 brzoskwinie 100 g czerwonego agrestu 100 g zielonego agrestu 3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 500 g słodkiego lub wytrawnego ciasta kruchego (polecam wytrawne; można dodać do