Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Duszone wiosenne warzywa po rzymsku (La vignarola romana)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Duszone wiosenne warzywa po rzymsku (La vignarola romana) - składniki:
  • 100 g solonego boczku
  • 2-3 młode cebule; posiekane
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 800 g świeżego łuskanego bobu
  • 800 g świeżego zielonego groszku; łuskanego
  • 3 duże karczochy albo 4 małe oczyszczone i pokrojone w ćwiartki (trzymamy je w wodzie z cytryną; by nie sczerniały)
  • 1 mała główka sałaty masłowej
  • 1/2 kieliszka wytrawnego białego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Duszone wiosenne warzywa po rzymsku (La vignarola romana) - sposób przygotowania: Boczek kroimy na paseczki o długości 5 cm i obsmażamy z cebulą na oliwie. Dodajemy bób, groszek i karczochy. Po 10 minutach dodajemy liście sałaty i białe wino. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez pół godziny. Przyprawiamy do smaku i podajemy na ciepło. Uwaga zamiast karczochów, czasami trudno dostępnych, można dodać surowe szparagi, najlepiej zielone. Do rzymskiej vignaroli z bobu i nowalijek nie dodaje się wody. Warzywa duszą się we własnym sosie. Według przepisu z książki "La cucina quanto basta" (O kuchni tyle, ile trzeba) Sapa Matteucciego