Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Schab z dzika w czerwonym winie, bliny gryczane, skorzonera, kurki, kalafior, salsa verde
Schab z dzika w czerwonym winie, bliny gryczane, skorzonera, kurki, kalafior, salsa verde - składniki:
Schab z dzika w czerwonym winie, bliny gryczane, skorzonera, kurki, kalafior, salsa verde - sposób przygotowania:
Schab oczyszczamy z błon, dzielimy na 4 porcje, marynujemy w winie przez 24 godziny. Przygotowujemy bliny. Połowę mąki i połowę mleka mieszamy z drożdżami i jedną łyżką cukru. Odstawiam na godzinę, aż ciasto urośnie. Dodajemy stopione masło. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka rozcieramy z drugą łyżką cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ukręcone żółtko, ubite białka, resztę mąki i mleka. Mieszamy i odstawiamy, aby masa podrosła. Następnie nakładamy ciasto łyżką wazową na rozgrzaną patelnię, smażymy z obu stron, aż placki będą rumiane. Robimy salsa verde. Wszystkie składniki siekamy lub blendujemy, cienką strużką wlewając oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy puder grzybowy. Podgrzybki miksujemy na pył, do malto dodajemy oliwę, następnie mieszamy z grzybami. Kurki blanszujemy, potem smażymy na klarowanym maśle. Doprawiamy do smaku. Szparagi, żółtego i fioletowego kalafiora również blanszujemy, hartujemy w zimnej wodzie. Kalafiora podpiekamy na suchej patelni, aż sie zrumieni. Skorzonerę oczyszczamy i obieraczką do warzyw kroimy cienkie plastry. Marynujemy w świeżo wyciśnietym soku z jabłka. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Schab przyrawiamy solą i gruboziarnistym pieprzem, posypujemy pudrem grzybowym, obsmażamy z obu stron, nastepnie pieczemy w piekarniku przez 4 minuty. Składamy danie. Mięso kroimy na dwa kawałki, układamy na talerzu - miedzy nim kładziemy różyczki kalafiorów układamy i kurki. Skorzonerę zwijamy w rulon, do środka wkładamy szparagi. Bliny usmażone na złoty kolor ukladamy na przemian na talerzu miedzy mięsem. Posypujemy pudrem grzybowym i polewamy deikatnie salsa verde. Dekorujemy kiełkami groszku.
- Schab z dzika i marynata:
- 800 g schabu z dzika
- 400 ml wytrawnego czerwonego wina
- Bliny gryczane:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1.5 szklanki mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 12 jajka
- Salsa verde:
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 4 kapary
- 1 ząbek czosnku
- 80 g cebuli
- anchois do smaku
- oliwa do smaku
- sól i pieprz do smaku
- Puder grzybowy:
- 200 g suszonych podgrzybków
- oliwa
- 100 ml maltodekstryny
- Oraz:
- 250 g kurek
- 200 g klarowanego masła
- 200 g miniszparagów
- 200 g żółtego kalafiora
- 200 g fioletowego kalafiora
- 250 g skorzonery
- 1 jabłko
- 200 g kiełków groszku
Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki