Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Schab z dzika w czerwonym winie, bliny gryczane, skorzonera, kurki, kalafior, salsa verde

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Schab z dzika w czerwonym winie, bliny gryczane, skorzonera, kurki, kalafior, salsa verde - składniki:
Schab z dzika w czerwonym winie, bliny gryczane, skorzonera, kurki, kalafior, salsa verde - sposób przygotowania: Schab oczyszczamy z błon, dzielimy na 4 porcje, marynujemy w winie przez 24 godziny. Przygotowujemy bliny. Połowę mąki i połowę mleka mieszamy z drożdżami i jedną łyżką cukru. Odstawiam na godzinę, aż ciasto urośnie. Dodajemy stopione masło. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka rozcieramy z drugą łyżką cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ukręcone żółtko, ubite białka, resztę mąki i mleka. Mieszamy i odstawiamy, aby masa podrosła. Następnie nakładamy ciasto łyżką wazową na rozgrzaną patelnię, smażymy z obu stron, aż placki będą rumiane. Robimy salsa verde. Wszystkie składniki siekamy lub blendujemy, cienką strużką wlewając oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy puder grzybowy. Podgrzybki miksujemy na pył, do malto dodajemy oliwę, następnie mieszamy z grzybami. Kurki blanszujemy, potem smażymy na klarowanym maśle. Doprawiamy do smaku. Szparagi, żółtego i fioletowego kalafiora również blanszujemy, hartujemy w zimnej wodzie. Kalafiora podpiekamy na suchej patelni, aż sie zrumieni. Skorzonerę oczyszczamy i obieraczką do warzyw kroimy cienkie plastry. Marynujemy w świeżo wyciśnietym soku z jabłka. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Schab przyrawiamy solą i gruboziarnistym pieprzem, posypujemy pudrem grzybowym, obsmażamy z obu stron, nastepnie pieczemy w piekarniku przez 4 minuty. Składamy danie. Mięso kroimy na dwa kawałki, układamy na talerzu - miedzy nim kładziemy różyczki kalafiorów układamy i kurki. Skorzonerę zwijamy w rulon, do środka wkładamy szparagi. Bliny usmażone na złoty kolor ukladamy na przemian na talerzu miedzy mięsem. Posypujemy pudrem grzybowym i polewamy deikatnie salsa verde. Dekorujemy kiełkami groszku.
Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu