Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Taramasalata, wędzony łupacz, bottarga
Taramasalata, wędzony łupacz, bottarga - składniki:
Taramasalata, wędzony łupacz, bottarga - sposób przygotowania:
Przygotowujemy taramasalatę. Chleb moczymy w bulionie, następnie odciskamy. Wkładamy do drewnianej miski, cienką strużką wlewamy olej i ucieramy drewnianą łyżką. Stale ucierając, dodajemy ikrę, doprawiamy sokiem z cytryny. W przepisie używamy 10 g pasty (resztę możemy podać jako przekąskę). Układamy składniki na talerzach: brzeg smarujemy pastą taramasalata, skrapiamy talerz zredukowanym sokiem buraczanym. Na środku kładziemy kawałki łupacza, buraczki, oprószamy bottargą i szczypiorkiem, skrapiamy oliwą. Ozdabiamy kawałkami cytryny, plastrami rzodkiewki oraz grzankami.
- Taramasalata:
- 30 g pokruszonego miękiszu chleba
- 100 ml bulionu rybnego
- 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 50 g ikry cefala
- 10 ml soku z cytryny
- Oraz:
- 10 g pasty taramasalata
- 1 łyżeczka odparowanego soku buraczanego
- 60 g wędzonego łupacza
- 1 łyżeczka pokrojonych w kostkę raki">buraków marynowanych w raki
- 4 g bottargi
- posiekany szczypiorek
- oliwa pietruszkowa do smaku
- 2 cząstki cytryny - wyfiletowane
- kilka milimetrowych plastrów młodej rzodkiewki
- 2 cieniutkie grzanki z chleba
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki