Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki z selerową remuladą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krewetki z selerową remuladą - składniki:
  • Remulada:
  • 120 g majonezu
  • 250 g selera korzeniowego; obranego i startego na tarce o grubych oczkach
  • garść liści natki pietruszki; posiekanej
  • 1 mała szalotka; posiekana
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chilli w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Oraz:
  • 250 g drobnych; ugotowanych i obranych krewetek
  • kilka kromek pumpernikla
  • 90 g miękkiego masła
  • szczypta chilli w proszku
  • natka pietruszki i skórka cytryny do dekoracji
Krewetki z selerową remuladą - sposób przygotowania: Robimy remuladę. Mieszamy wszystkie składniki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Łączymy krewetki z remuladą. Rozgrzewamy piekarnik, włączając funkcję grill. Pumpernikiel kroimy w niewielkie kwadraty, każdy smarujemy masłem wymieszanym z chilli. Układamy kromki na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 5-10 minut (chodzi o to, by chleb zrobił się lekko chrupiący). Studzimy i na każdą kromkę nakładamy porcję krewetek z remuladą. Ozdabiamy natką i skórką cytrynową. Remulada to sos francuskiego pochodzenia: majonez z dodatkami (szalotką, piklami, a nawet keczupem). Sos w przepisie na śledzie to także rodzaj remulady.
Krewetki w kokosowej panierce