Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Krewetki z selerową remuladą
Krewetki z selerową remuladą - składniki:
Krewetki z selerową remuladą - sposób przygotowania:
Robimy remuladę. Mieszamy wszystkie składniki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Łączymy krewetki z remuladą. Rozgrzewamy piekarnik, włączając funkcję grill. Pumpernikiel kroimy w niewielkie kwadraty, każdy smarujemy masłem wymieszanym z chilli. Układamy kromki na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 5-10 minut (chodzi o to, by chleb zrobił się lekko chrupiący). Studzimy i na każdą kromkę nakładamy porcję krewetek z remuladą. Ozdabiamy natką i skórką cytrynową. Remulada to sos francuskiego pochodzenia: majonez z dodatkami (szalotką, piklami, a nawet keczupem). Sos w przepisie na śledzie to także rodzaj remulady.
- Remulada:
- 120 g majonezu
- 250 g selera korzeniowego; obranego i startego na tarce o grubych oczkach
- garść liści natki pietruszki; posiekanej
- 1 mała szalotka; posiekana
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- Oraz:
- 250 g drobnych; ugotowanych i obranych krewetek
- kilka kromek pumpernikla
- 90 g miękkiego masła
- szczypta chilli w proszku
- natka pietruszki i skórka cytryny do dekoracji
Krewetki w kokosowej panierce
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki