Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chłodnik selerowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chłodnik selerowy - składniki:
Chłodnik selerowy - sposób przygotowania: Seler umyj, odetnij liski (zachowaj do dekoracji), a łodygi potnij na kawałki. Gruszki umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Seler i gruszki zalej niewielką ilością wody, doprowadż do wrzenia, następnie gotuj jeszcze przez 10-15 min. na małym ogniu. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładko. Kostkę bulionu rozpuść w 3 szkl.wrzątku. Wymieszaj bulion z musem selerowo-gruszkowym. Ser pokrusz na grube kawałki, odłóż 1/3 do dekoracji, a resztę dodaj do zupy. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przestudż i wstaw do lodówki na 2 godz. Wymieszaj jogurt z chłodnikiem.Przed podaniem udekoruj na talerzach listkami selera, kostkami sera i ziarenkami pieprzu.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Informacje o Chłodnik selerowy

  • Chłodnik

    Chłodnik z awokado Chłodnik selerowy

  • 6 razy chłodnik!

    6 razy chłodnik!

    znudzonych tradycją. Wiosenna i bardzo selerowa wariacja na temat zup na zimno.   Chłodnik selerowy 1 średni por (posiekany) 12 dużych posiekanych łodyg selera naciowego 1 posiekana cebula 1 łyżka oliwy 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 2 szklanki wody 1 czubata łyżeczka soli szczypta pieprzu