Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kaczka w sosie miodowym z morelami
Kaczka w sosie miodowym z morelami - składniki:
Kaczka w sosie miodowym z morelami - sposób przygotowania:
Oczyszczoną, osuszoną kaczkę nacieramy solą (także od wewnątrz). Obraną cebulę siekamy, szklimy nałyżce oliwy. Cebulę zdejmujemy zpatelni, dolewamy resztę oliwy, wkładamy kaczkę i lekko rumienimy ją ze wszystkich stron. Wkładamy ją wraz z cebulą do żaroodpornego naczynia, podlewamy kilkoma łyżkami bulionu, przykrywamy i pieczemy 3 godziny w 170 st. C, co pewien czas skrapiając bulionem. Miękką tuszkę wyjmujemy, kroimy na porcje, układamy na półmisku i trzymamy w ciepłym piekarniku. Sos przelewamy do rondla, wstawiamy w chłodne miejsce, zdejmujemy zastygniętą warstwę tłuszczu. Wlewamy wino, pół szklanki bulionu, dodajemy miód i, mieszając, chwilę gotujemy. Dodajemy morele i dusimy 3-5 minut na małym ogniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, odparowujemy nadmiar płynu, jeśli za gęsty, dolewamy bulionu.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki