Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka w sosie miodowym z morelami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kaczka w sosie miodowym z morelami - składniki:
  • 1 kaczka (1.80-2 kg)
  • sól
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g suszonych moreli
Kaczka w sosie miodowym z morelami - sposób przygotowania: Oczyszczoną, osuszoną kaczkę nacieramy solą (także od wewnątrz). Obraną cebulę siekamy,  szklimy nałyżce oliwy. Cebulę zdejmujemy zpatelni, dolewamy resztę oliwy, wkładamy kaczkę i lekko rumienimy ją  ze wszystkich stron. Wkładamy ją wraz z cebulą do żaroodpornego naczynia, podlewamy kilkoma łyżkami bulionu, przykrywamy i pieczemy 3 godziny w 170 st. C, co pewien czas skrapiając bulionem. Miękką tuszkę wyjmujemy, kroimy na porcje, układamy na półmisku i trzymamy w ciepłym piekarniku. Sos przelewamy do rondla, wstawiamy w chłodne miejsce, zdejmujemy zastygniętą warstwę tłuszczu. Wlewamy wino, pół szklanki bulionu, dodajemy miód i, mieszając, chwilę gotujemy. Dodajemy morele i dusimy 3-5 minut na małym ogniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, odparowujemy nadmiar płynu, jeśli za gęsty, dolewamy bulionu.