Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Racuchy ze smażonym twarogiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Racuchy ze smażonym twarogiem - składniki:
Racuchy ze smażonym twarogiem - sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie 500 g mąki (typ 480-550), drożdże (1 saszetkę suszonych lub 50 g świeżych), 1/4 łyżeczki soli, i 450-500 ml wody. Ma powstać gęste, ale lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Twaróg, najlepiej kilkudniowy chudy, podsmażamy z posoloną cebulą zeszkloną na gęsim smalcu lub oleju. Smażymy tak długo, aż twaróg zacznie się ciągnąć i rumienić.Do ciasta dodajemy 1 jajko i delikatnie mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu (olej, masło klarowane, smalec gęsi). Gdy na powierzchni racuchów pojawią się bąbelki, posypujemy smażonym twarogiem i odwracamy placki, niech się usmażą z drugiej strony. Świetnie pasuje tu tymianek lub oregano.