Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gołąbki z kaszą gryczaną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gołąbki z kaszą gryczaną - składniki:
Gołąbki z kaszą gryczaną - sposób przygotowania: Gotujemy litr bulionu - bulion z warzyw (marchewka, pietruszka, natka pietruszki, seler, lubczyk), oraz mięsa (ew. można z samych warzyw) z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy). Wyjmujemy z ugotowanego bulionu warzywa i mięso. W połowie bulionu gotujemy kaszę gryczaną, aż do miękkości (puki płyn się zredukuje). Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek i pieczarki. Dodajemy do kaszy. Marchewkę i pietruszkę z bulionu kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do kaszy. Na końcu dodajemy mięso mielone, wbijamy jedno jajko, posypujemy natką pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i obgotowujemy pojedyncze liście z kapusty. Wyjmujemy i odcedzamy. Przygotowany farsz formujemy w wałeczki i zawijamy w liście kapusty. Garnek (lub wolnowar) wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i ciasno układamy w środku gołąbki. Całość zalewamy pozostałym bulionem zagęszczonym mąką i dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min (w wolnowarze ok 4 godziny). Podawać z ulubionym sosem pomidorowym. W moim przypadku podsmażam cebulkę z czosnkiem dodaję przecier pomidorowy, redukuję. Przyprawiam solą, pieprzem i cukrem oraz dodaję odrobinę śmietanki 30%.

Informacje o Gołąbki z kaszą gryczaną

  • Co jeść w listopadzie?

    Co jeść w listopadzie?

    jeszcze raz doprawiamy. Górę posypujemy kiełkami oraz ziarnami słonecznika. Kolejną grupą warzyw, które mają swój czas jesienią, są kapustne. Brokuły, brukselka, kapusta. Wszystkie bardzo zdrowe, smaczne i dają mnóstwo możliwości w kuchni. Na początek polecamy gołąbki z kasza gryczaną i białym serem

  • Pęczak - zdrowy, sycący, pyszny!

    Pęczak - zdrowy, sycący, pyszny!

    ; ) Gołąbki z kaszą gryczaną Skorzonera, zwana inaczej wężymordem, była niegdyś bardzo popularna w polskiej kuchni. Obecnie, wraz z modą na sezonową kuchnię, powróciła do łask i można ją znaleźć w niektórych warzywniakach oraz sklepach ze zdrową żywnością. W smaku przypomina szparagi, pozbawiona jest

  • Gołąbki w liściach buku i szum anielskich skrzydeł

    Gołąbki w liściach buku i szum anielskich skrzydeł

    ? Lubelszczyzna wiosną jest biała - bo tak kwitnie gryka ("jak śnieg biała", jak pisał Mickiewicz). Mamy Festiwal Gryczaki w Janowie Lubelskim. Gryczak to placek wypiekany na spodzie lub bez spodu, w piecu chlebowym lub piekarniku, słony lub słodki. Mamy tu pierogi z kaszą gryczaną, gołąbki z kaszą

  • Kasza gryczana w roli głównej

    Kasza gryczana w roli głównej

    Pierogi z farszem z kaszy gryczanej i twarogu to danie popularne przede wszystkim w województwie lubuskim. Do nadzienia możesz dodać również pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę. Jeśli wolisz coś mniej kalorycznego, wypróbuj nasz przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem . Pierogi z

  • 9 razy mięso mielone

    9 razy mięso mielone

    zwijanie gołąbków, polecamy przepis na całą kapustę faszerowaną po włosku . Natomiast osoby które lubią eksperymenty, zachęcamy do wypróbowania gołąbków zawijanych w liście kiszonej kapusty (zobacz przepis na gołąbki z kaszą gryczaną ). Gołąbki z mięsem 1 duża główka kapusty włoskiej (około 1.2 kg