Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mus z pędów sosny, truskawki z miętą
Mus z pędów sosny, truskawki z miętą - składniki:
Mus z pędów sosny, truskawki z miętą - sposób przygotowania:
Robimy mus. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, aż spęcznieje. Syrop sosnowy zagotowujemy, dodajemy białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, żelatynę i wódkę. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do przestudzonej masy, dokładnie mieszamy. Na dno foremek kładziemy wybrane ciastka, na wierzch wlewamy masę. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki oczyszczamy, kroimy w plastry i ćwiartki. Mieszamy z cukrem, miętą, sokiem i skórką z cytryny. Robimy puder kakaowy. Cukier karmelizujemy, ostrożnie wylewamy na pergamin. Gdy karmel stężeje, łamiemy go i wrzucamy do malaksera. Dodajemy orzechy i kakao, miksujemy na puder. Mus sosnowy posypujemy pudrem kakaowym, podajemy z truskawkami.
- Mus:
- 10 g żelatyny
- 250 ml syropu z pędów sosny
- 500 g białej czekolady
- skórka otarta z cytryny - do smaku
- 100 ml czystej wódki
- 600 ml śmietanki 30%
- ciastka z ciasta ptysiowego lub biszkopty do wyłożenia spodu
- Truskawki:
- 500 g truskawek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- kilka posiekanych listków mięty
- sok i skórka z cytryny - do smaku
- 4 łyżki cukru
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka kakao
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki