Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus z pędów sosny, truskawki z miętą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus z pędów sosny, truskawki z miętą - składniki:
Mus z pędów sosny, truskawki z miętą - sposób przygotowania: Robimy mus. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, aż spęcznieje. Syrop sosnowy zagotowujemy, dodajemy białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, żelatynę i wódkę. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do przestudzonej masy, dokładnie mieszamy. Na dno foremek kładziemy wybrane ciastka, na wierzch wlewamy masę. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki oczyszczamy, kroimy w plastry i ćwiartki. Mieszamy z cukrem, miętą, sokiem i skórką z cytryny. Robimy puder kakaowy. Cukier karmelizujemy, ostrożnie wylewamy na pergamin. Gdy karmel stężeje, łamiemy go i wrzucamy do malaksera. Dodajemy orzechy i kakao, miksujemy na puder. Mus sosnowy posypujemy pudrem kakaowym, podajemy z truskawkami.