Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karkówka pieczona ze śliwkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karkówka pieczona ze śliwkami - składniki:
Karkówka pieczona ze śliwkami - sposób przygotowania: Karkówkę lekko ugniatamy dłonią. Oliwę podgrzewamy z liśćmi szałwii i gałązkami rozmarynu (można to zrobić na patelni ustawionej na grillu). Wsypujemy pieprz i odstawiamy patelnię. Tak przygotowaną oliwą smarujemy kotlety, zawijamy je w folię i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy na patelni, wkładamy owoce i smażymy przez parę minut. Wlewamy pół szklanki wody, ocet, dodajemy sól oraz pieprz i gotujemy razem, aż owoce zaczną się rozpadać. Karkówkę pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 10 min z każdej strony. Podajemy ze śliwkami.