Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwiczki z truskawkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwiczki z truskawkami - składniki:
Polędwiczki z truskawkami - sposób przygotowania: Owoce myjemy, osączamy i po oderwaniu szypułek połowę kroimy w kostkę, połowę w grube plastry, oprószamy cukrem. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dość grube plastry. Lekko je rozklepujemy, oprószamy solą, pieprzem i krótko obsmażamy na rozgrzanej w rondlu oliwie. Wlewamy sok, który puściły truskawki, dodajemy pokrojone w kostkę owoce, podlewamy winem, powoli zagotowujemy. Dodajemy masło, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i jeszcze chwilkę dusimy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szałwię i pozostałe owoce, delikatnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, by smaki się przegryzły. Podajemy z ryżem i listkami młodego szpinaku w sosie winegret.