Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Słone paluchy

Autor
A A A
  • Słone paluchy

    Fot. Arkadiusz Ścichocki

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Słone paluchy - składniki:
Słone paluchy - sposób przygotowania: Drożdże wymieszaj z paroma łyżkami mleka, odrobiną mąki i cukrem, odstaw, aby wyrosły. Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę, podrośnięte drożdże i resztę mleka, dobrze wyrób. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podziel je na 25 kawałków, formując z nich podłużne bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Teraz z bułeczek uformuj podłużne paluchy o długości 20 cm i ułóż je w brytfannie. Znów odstaw do wyrośnięcia, a potem posmaruj je z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posyp kminkiem. Piecz 10-12 minut w temp. 220°C.

Informacje o Słone paluchy

  • Menu dnia z czekoladowym deserem

    Menu dnia z czekoladowym deserem

    Znakomity dodatek do sałat oraz przekąsek - serów lub wędlin. Słone paluchy drożdżowe Składniki: 1 kg mąki 8 dag drożdży 600 ml mleka 2 dag cukru 1 szklanka oliwy 2-3 dag soli 2-3 dag kminku 1 żółtko Drożdże wymieszaj z paroma łyżkami mleka, odrobiną mąki i cukrem

  • Co naprawdę jadł pan Zagłoba

    Co naprawdę jadł pan Zagłoba

    nieprzyjemną goryczką. Rosół odcedzamy na gęstym sicie. Otrzymamy ok. 1 l esencjonalnego bulionu, który podajemy w bulionówce z diablotką lub słonym paluchem. A jak się współpracowało z kucharzami? - Niełatwo. To co dla mnie jest źródłem historycznym