Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dorada w soli

Autor
A A A
  • Dorada w soli

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dorada w soli - składniki:
Dorada w soli - sposób przygotowania: Umytą i wypatroszoną rybę wypełniamy od środka pokrojonymi plastrami pomarańczy ze skórką. W misce mieszamy białka z solą. Połowę tej mieszaniny wykładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia, kładziemy na wierzchu rybę, obkładamy ją pozostałymi plasterkami pomarańczy i resztą mieszaniny solnej, uklepujemy. Pieczemy 30 min w temp. 200°C. Potrawa będzie gotowa, kiedy sól zacznie brązowieć. Delikatnie obstukujemy solną skorupkę, zdejmujemy jej wierzchnią warstwę, rybę posypujemy posiekanym oregano i podajemy. Uwaga: usuwając skórę i ości, uważajmy, żeby nie nasypać soli na potrawę.

Informacje o Dorada w soli

  • Menu dnia z zupą rybną

    Menu dnia z zupą rybną

    warzywnego 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę W garnku rozgrzewamy oliwę. Doradę oprószamy solą i smażymy na oliwie. Następnie przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę. Po 2 minutach, dokładamy selera i pomidory. Smażymy 2-3 minuty na dość

  • Z pomarańczą tańczą

    Z pomarańczą tańczą

    zastąpić zwykłymi, ale wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1. Dorada w soli (dla 1 osoby) 1 dorada, 1 czerwona pomarańcza, 2 białka, 1 kg

  • Gęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...

    Gęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...

    rozgrzewamy oliwę. Doradę oprószamy solą i smażymy na oliwie. Następnie przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę. Po 2 minutach, dokładamy selera i pomidory. Smażymy 2-3 minuty na dość dużym ogniu, mieszając. Następnie dodajemy czosnek, korę

  • Lekkie zupy - najlepsze po świętach

    Lekkie zupy - najlepsze po świętach

    rozgrzewamy oliwę. Doradę oprószamy solą i smażymy na oliwie. Następnie przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę. Po 2 minutach, dokładamy selera i pomidory. Smażymy 2-3 minuty na dość dużym ogniu, mieszając. Następnie dodajemy czosnek, korę

  • Tego szukaliście w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku

    Tego szukaliście w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku

    krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku posiekane 3 liście laurowe kawałek kory cynamonu pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę W garnku rozgrzewamy oliwę. Doradę oprószamy solą i smażymy na oliwie. Następnie