Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Feta w oliwie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Feta w oliwie - składniki:
  • 400 g twardego sera feta
  • 2-3 gałązki jałowca
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 2 szklanki oliwy
Feta w oliwie - sposób przygotowania: Fetę łamiemy na kawałki i wkładamy je do wysokiego naczynia z przykrywką, dodając jałowiec, pieprz i kolendrę. Tak przygotowany ser zalewamy oliwą i wkładamy do lodówki szczelnie przykryty. Po 3 dniach feta jest gotowa. Można ją przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Z dodatkiem białego pieczywa jest doskonałą przekąską.

Informacje o Feta w oliwie

  • Siadamy im na ogonie!

    Siadamy im na ogonie!

    ; 100 g sera feta   oliwa   pieprz Pomarańcze obieramy i filetujemy, usuwając błonkę z każdej cząstki. Mieszamy krewetki z kawałkami pomarańczy, sokiem cytrynowym i miętą

  • Biały ser

    Biały ser

    Na talerzu położyć szparagi, posypać kaparami i fetą, skropić oliwą i cytryną, posypać posiekaną miętą i pieprzem. Rodzaj: MOZZARELLA - włoski ser, miękki, elastyczny, najczęściej ma kształt kulisty Kolor: biały Mleko

  • Sałatki z owocami

    Sałatki z owocami

    składników. Wymieszaj składniki dressingu, polej nimi sałatkę. Zobacz też przepis na marokański tadżin z wiśniami i kurczakiem pół średniego, dojrzałego arbuza (ok. 1 kg) 250 g fety oliwa z oliwek sok z cytryny 2 łyżki miodu czarny, świeżo mielony pieprz listki mięty, do dekoracji Arbuza

  • Menu dnia z kalafiorową tartą

    Menu dnia z kalafiorową tartą

    Jeśli nie masz lub nie lubisz serka koziego, możesz zamiast niego wykorzystać inny, dowolny serek, np. śmietankowy do smarowania pieczywa lub fetę. Zamiast oliwy, szpinak z czosnkiem możesz przesmażyć na łyżce masła. Zupa krem ze szpinaku 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 2 ząbki czosnku

  • Gotuj sprytnie - pyszne danie, mały wysiłek

    Gotuj sprytnie - pyszne danie, mały wysiłek

    mięty 100 g sera feta oliwa pieprz Sposób przygotowania: Pomarańcze obieramy i filetujemy, usuwając błonkę z każdej cząstki. Mieszamy krewetki z kawałkami pomarańczy, sokiem cytrynowym i miętą. Tuż przed podaniem posypujemy kawałkami fety, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Autor: Olga

  • 7 rzeczy, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach

    7 rzeczy, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach

    : 4,99 zł za 100 g [Biedronka, oferta ważna do 24.07.2016] Do czego ta feta? Oczywiście do sałatki (identycznej jak w Grecji), ale spróbujcie też banalnie prostej, marynowanej fety w oliwie , krewetek w pomidorach z fetą , pieczonej w formie do keksa zapiekanki z fetą i brokułami i