Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryż z papryką i kolendrą

Autor
A A A
  • Ryż z papryką i kolendrą

    Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryż z papryką i kolendrą - składniki:
Ryż z papryką i kolendrą - sposób przygotowania: Gotujemy ryż. Obie papryki, cebule  i czosnek w łupinach (zawinięte w folię aluminiową) pieczemy w 180oC przez 40-50 min, aż papryki się zrumienią, a cebula zmięknie. Wkładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, by papryki się zaparzyły i łatwo zeszła z nich skórka. Cebule i czosnek obieramy z łupin, wrzucamy do malaksera. Dodajemy obrane, wypestkowane papryki, miksujemy. Masę warzywną mieszamy z ryżem, solimy, pieprzymy; jeżeli ryż wystygł, podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką lub kolendrą.