Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Feijoada (potrawa brazylijska)
Feijoada (potrawa brazylijska) - składniki:
Feijoada (potrawa brazylijska) - sposób przygotowania:
Fasolę moczymy przez noc, następnego dnia gotujemy przez 4-5 godzin na małym ogniu. Do rondla o grubym dnie wkładamy golonkę, chorizo, żeberka i bekon lub wędzonkę, zalewamy dużą ilością wody, zagotowujemy. Odcedzamy wodę, wlewamy świeżą, ponownie zagotowujemy. Powtarzamy to trzy razy - dzięki odlewaniu wody pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu, a mięso będzie miękkie. Wywar z ostatniego gotowania zachowujemy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki, chorizo - w plasterki. Rozgniatamy 5-10 łyżek ugotowanej fasoli, powstałą pastę dodajemy do ugotowanych chorizo, żeberek i bekonu, mieszamy z 2 łyżkami oliwy i niedużą ilością wywaru z gotowania - mięso powinno być zanurzone w gęstym sosie. Wrzucamy 3 drobno posiekane ząbki czosnku, dodajemy ocet winny, przyprawiamy do smaku tabasco. Mieszając, dusimy 2-3 minuty na mocnym ogniu. W drugim rondlu o grubym dnie - lub w brytfannie - wysmażamy na odrobinie oliwy bekon, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy, aż warzywa się zeszklą (2-3 minuty). Dodajemy pokrojone w niedużą kostkę polędwiczki i udziec, smażymy 2-3 minuty. Łączymy z zawartością pierwszego rondla (tego z chorizo, żeberkami i bekonem). Dusimy przez 10-15 minut, dodajemy ugotowaną czarną fasolę. Gotujemy przez 2 godziny na średnim ogniu. Podajemy z ryżem.
- 50 dag czarnej fasoli
- 50 dag wędzonej golonki wieprzowej (można też wrzucić ucho świńskie
- ogonek lub nóżkę)
- 50 dag kiełbasy chorizo (lub innej ostrej kiełbasy paprykowej)
- 25 dag wędzonych żeberek wieprzowych lub wołowych
- 25 dag bekonu albo wędzonki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 3-4 plastry chudego wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- po 50 dag polędwiczek wieprzowych i udźca wołowego
- sos tabasco
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki