Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Feijoada (potrawa brazylijska)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Feijoada (potrawa brazylijska) - składniki:
Feijoada (potrawa brazylijska) - sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc, następnego dnia gotujemy przez 4-5 godzin na małym ogniu. Do rondla o grubym dnie wkładamy golonkę, chorizo, żeberka i bekon lub wędzonkę, zalewamy dużą ilością wody, zagotowujemy. Odcedzamy wodę, wlewamy świeżą, ponownie zagotowujemy. Powtarzamy to trzy razy - dzięki odlewaniu wody pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu, a mięso będzie miękkie. Wywar z ostatniego gotowania zachowujemy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki, chorizo - w plasterki. Rozgniatamy 5-10 łyżek ugotowanej fasoli, powstałą pastę dodajemy do ugotowanych chorizo, żeberek i bekonu, mieszamy z 2 łyżkami oliwy i niedużą ilością wywaru z gotowania - mięso powinno być zanurzone w gęstym sosie. Wrzucamy 3 drobno posiekane ząbki czosnku, dodajemy ocet winny, przyprawiamy do smaku tabasco. Mieszając, dusimy 2-3 minuty na mocnym ogniu. W drugim rondlu o grubym dnie - lub w brytfannie - wysmażamy na odrobinie oliwy bekon, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy, aż warzywa się zeszklą (2-3 minuty). Dodajemy pokrojone w niedużą kostkę polędwiczki i udziec, smażymy 2-3 minuty. Łączymy z zawartością pierwszego rondla (tego z chorizo, żeberkami i bekonem). Dusimy przez 10-15 minut, dodajemy ugotowaną czarną fasolę. Gotujemy przez 2 godziny na średnim ogniu. Podajemy z ryżem.