Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Domowe pesto alla genovese

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Domowe pesto alla genovese - składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki lekko uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 szklanka startego sera pecorino romano
  • 4 szklanki liści bazylii
Domowe pesto alla genovese - sposób przygotowania: W blenderze lub malakserze siekamy czosnek, dodajemy orzechy, oba sery, dużą garść ziół i łyżeczkę pieprzu. Miksujemy na gładką masę. Dalej miksując, wrzucamy stopniowo po garści ziół. Na końcu wlewamy oliwę i miksujemy, aż połączy się z ziołami. Solimy, pieprzymy do smaku. Możemy też zastąpić połowę bazylii natką pietruszki. Uwaga: świeże pesto szybko brązowieje. Aby zapobiec dopływowi tlenu, domowy sos w słoiczkach zalewamy cienką warstwą oliwy. Powinien wytrzymać w lodówce do 2 tygodni.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty