Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka serowa z gruszkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zapiekanka serowa z gruszkami - składniki:
Zapiekanka serowa z gruszkami - sposób przygotowania: Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cząstki i obgotowujemy krótko w soku jabłkowym, tak by pozostały jędrne. Gruszki z zalewy osączamy i kroimy na cząstki, pozostawiając kilka łyżek syropu. Twaróg ucieramy z jednym jajkiem, połową cukru i 3-4 łyżkami soku, w którym gotowały się gruszki (lub syropu ze słoika). Garnek moczymy w wodzie, smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na dnie układamy masę serową, na niej oprószone cynamonem gruszki, wierzch posypujemy resztą pokruszonych herbatników. Ucieramy pozostałe jajka z resztą cukru i maślanką, polewamy deser. Przykrywamy i pieczemy 35 min w temp. 200°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez 15 minut na złoto.
Bez ściemy - ciasto z całymi gruszkami