Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jarski gulasz

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jarski gulasz - składniki:
Jarski gulasz - sposób przygotowania: Umyte i osączone pieczarki kroimy w paski, układamy na sicie i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Osączamy. Drobno posiekany czosnek ucieramy z imbirem. W płaskim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kardamon, chwilę smażymy, mieszając, dodajemy drobno posiekane cebule, wlewamy gorący bulion i krótko podgrzewamy. Jogurt mieszamy z jałowcem, kolendrą oraz czosnkiem utartym z imbirem. Łączymy z bulionem i, mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu 3-4 min. Świeży groszek blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Do rondla z sosem jogurtowym wkładamy pieczarki, mak i groszek, mieszamy i dusimy pod przykryciem kilka minut. Wlewamy śmietankę, wrzucamy migdały, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.
Gulasz wołowy