Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Eskalopki z indyka z żurawinami
Eskalopki z indyka z żurawinami - składniki:
Eskalopki z indyka z żurawinami - sposób przygotowania:
Kotlety z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie owijamy plastrami szynki. Odstawiamy w chłodne miejsce. Robimy dżem. Masło rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i oczyszczone z pestek oraz drobno pokrojone chilli. Smażymy, dopóki papryczka nie zmięknie. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki dżemu i całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 20 minut. Dżem odstawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Eskalopki smarujemy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy do nagrzanego piekarnika na 7-8 min. Podajemy z dżemem z żurawin.
- 4 kotlety z piersi indyka
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- olej
- otarta skórka i sok z 2 mandarynek
- Dżem żurawinowy:
- 25 g masła
- 1 czerwona cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli
- 200 g świeżych żurawin
- 1/4 laski cynamonu
- 1/4 laski wanilii
- 1 gwiazdka anyżu
- 125 ml czerwonego wina
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki